KA_Proiecte

KA_Proiecte (4)

Un proiect Erasmus+ la Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu”, Slatina

prof. Vladescu Elena

In perioada 2019-2022 se deruleaza, la liceul nostru, un proiect Erasmus+ cu tema “Patrimoines Européens et eco-citoyenneté pour prévenir le décrochage scolaire”. Partenerii sunt scoli din Insula Reunion, Portugalia, Italia si Romania.

Acest proiect are ca obiective:

 schimb de experiență între parteneri;

 conștientizarea elevilor in legatura cu bogățiile naturale și culturale ale țării lor pentru a le putea pune în valoare, pentru a-și dezvolta competențele și aptitudinile;

 prevenirea/reducerea abandonului școlar;

 depășirea de către elevi a barierelor geografice și psihologice pentru a înțelege mobilitatea europeană si pregatirea pentru integrarea profesională pe piața europeană a muncii;

 dezvoltarea abilităților transversale la elevi prin „experiențe trăite” care să îi facă să fie actori activi ai propriei dezvoltări;

 pregatirea elevilor pentru a deveni cetățeni activi și adevărați ambasadori ai vieții ecologice și culturii în țara / orașul / școala lor.

În plus, s-au desfasurat activitati conexe de selectie a participantilor, pregatire, diseminare si valorizare, monitorizare si evaluare. 

Intre 14 si 21 martie 2022, a avut loc o reuniune de proiect in Barreiro, Portugalia. Din liceul nostru, au participat sase elevi, insotiti de trei cadre didactice. 

  Imagine1

Activitatile reuniunii au cuprins vizitarea scolii, intalnire cu reprezentantii comunitatii locale, prezentarea de catre fiecare scoala partenera a liceului, orasului si a trei specii de plante/animale pe cale de disparitie.

 Imagine3

 Imagine2

 Foarte interesante au fost vizitele de documentare la morile de vant din Barreiro, la manastiri si muzee din Lisabona.

 Imagine4

Practica ecologica in padurea Mata da Machada si in rezervatia naturala Tapada da Mafra, precum si atelierele de reciclare a deseurilor electronice si de apicultura, au fost deosebit de apreciate de elevi. 

 Imagine5

Rezultatele principale asteptate de liceul nostru, sunt: imbunatatirea competentelor cheie si transversale, digitale si anteprenoriale, a competentelor lingvistice intr-o limba straina, prevenirea/reducerea abandonului școlar. Alte produse ale invatarii la care ne asteptam: secvente de invatare centrate pe elev, prezentari, analize, expozitii de pictura, metode inovative de predare, portofolii electronice, blogul de diseminare a rezultatelor proiectului, activități pe platform eTwinning. 

  Imagine6 Schimbând vieti, deschizând minti!        

Programul Uniunii Europene pentru educatie, formare profesională, tineret si sport 2014-2020

 Proiect realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului Erasmus+. Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Agenția Națională și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conținutul informației va fi folosit.

 

 

Miercuri, 30 Septembrie 2020 08:47

European School Sport Day 2020

Written by

În perioada 21-25 septembrie 2020, la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Slatina, jud. Olt, s-au desfășurat activități sportive în cadrul proiectului internațional ”European School Sport Day 2020” fiind parte a conceptului #BeActive al Uniunii Europene. La sfârşitul activităților sportive, elevii au înțeles că exercițiile fizice au un rol bine definit în menținerea sănătății și faptul că atât corpul uman, cât și psihicul au nevoie de exerciții fizice pentru a-și menține integritatea și o bună funcționare.

Marți, 10 Martie 2020 15:14

Beneficiile platformei eTwinning

Written by

et

eTwinning este un program educațional care pune la dispoziția tuturor cadrelor didactice din Uniunea Europeană un mediu virtual și instrumente online pentru derularea de proiecte școlare. Portalul eTwinning (www.etwinning.net) este disponibil în 25 de limbi europene și oferă oportunități deosebite oricărui profesor să găsească parteneri pentru proiecte, să participe în grupuri, ateliere de lucru, evenimente, camere ale profesorilor și seminarii de formare, să progreseze, să fie la curent cu ultimele noutăți, să beneficieze de sprijin și de resurse puse la dispoziție de alți utilizatori ai platformei.
Învățarea interactivă, colaborarea cu elevi din alte școli similare europene, exersarea limbilor străine, dezvoltarea gândirii critice, a abilităților TIC și a lucrului în echipă sunt doar câteva din avantajele pe care le are un elev implicat într-un proiect eTwinning.

Din 2005, programul eTwinning a fost lansat de către Comisia Europeană, sub coordonarea Central Support Service aflat în subordonarea European Schoolnet. În fiecare țară există, de asemenea National Support Services pentru toți eTwinner-ii. Începând cu 2007, inițiativa eTwinning a devenit parte a Programului Lifelong Learning. Scopul declarat al acestei acțiuni este să apropie, prin parteneriate online, școlile din toată Europa. În acest moment, eTwinning se mândrește că a urat bun venit pe platforma sa unui număr mai mare de 200.000 de profesori europeni din peste 95.000 de şcoli, iar acest număr crește mereu. La nivelul eTwinning-România, coordonarea aparține Centrului pentru Inovare în Educaţie –TEHNE (Centrul Național de Suport eTwinning)  și Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei. Circa 12.500 de profesori români din 5000 de unități școlare au colaborat în 5500 de proiecte internaționale eTwinning.

Beneficiile platformei eTwinning pentru elevii și cadrele didactice din școala noastră implicați în acest proiect on-line de învățare prin colaborare la nivel european sunt foarte mari datorită unor factori cum ar fi: oportunitatea de a interacționa cu elevi și profesori din alte țări europene, suport didactic și tehnologic oferite de portal la cele mai înalte standarde europene, instrumente inovatoare de lucru, abordare inter și transdisciplinară a temelor alese, munca în echipă, stimularea interesului și a gândirii critice, ocazia de a purta un dialog constructiv, aprofundarea cunoștințelor, valorificarea aptitudinilor și a creativității participanților.

Avantajele pentru școală sunt și ele importante, deoarece prin acest proiect eTwinning am promovat imaginea colegiului, am pus bazele unei colaborări la nivelul instituției noastre în viitoare parteneriate Comenius cu aceeași parteneri. De asemenea, am adăugat o nouă dimensiune europeană procesului de predare-învățare și calității educației la nivelul unității noastre.

Bibliografie
[1] ISTRATE, O. et al. (2013) Rolul proiectelor educaționale realizate prin parteneriate școlare internationale. Raport preliminar eTwinning RO12. București, TEHNE- Centrul pentru Inovare în Educație. Online: etwinning.ro/eTw_RO12_raport_preliminar.pdf

In perioada  2019 – 2021, Liceul Teoretic “Nicolae Titulescu” derulează proiectul  Erasmus+ KA229 de schimb interșcolar, cu titlul “Patrimoines Européens et Eco-citoyenneté pour prévenir le décrochage scolaire”.

Partenerii de proiect sunt licee din Italia, România, Portugalia și Réunion, Franța. Echipa de proiect a școlii noastre este formată din unsprezece elevi, două cadre didactice și un responsabil financiar.

Până în prezent, s-a realizat selecția elevilor din echipă, în perioada septembrie – octombrie 2019 și s-au elaborat procedurile de gestionare a proiectului. De asemenea, elevii noștri au realizat materiale de promovare a culturii și patrimoniului local și național pentru două panouri de diseminare a proiectului în cele două corpuri de clădire ale liceului și au propus un logo al proiectului. În paralel cu acest proiect Erasmus+, se desfășoară și un proiect eTwinning prin care se comunică între reuniunile față în față, elevii socializează și derulează activități, cum ar fi:

– prezentarea fiecărei școli;

– prezentarea video a elevilor participanți la proiect;

– videoconferințe pe diverse teme;

– 21 martie: sărbătorirea Zilei Mondiale a Pădurilor;

– 22 aprilie – Ziua Mondială a Pământului;

– 9 mai: celebrarea Zilei Europei;

– articole sau alte activități de diseminare a proiectului nostru.

În perioada 14-20 mai 2020, școala noastră va găzdui o activitate de predare, învățare și formare din cadrul acestui proiect de schimb interșcolar, cu tema „Patrimonii și cetățenie ecologică”. Programul acestei reuniuni pentru care ne pregătim intens, cuprinde prezentări, ore deschise, mese rotunde, vizite de documentare, ateliere de lucru, un simpozion internațional precum și alte activități de promovare a patrimoniului european și a cetățeniei ecologice cu scopul prevenirii abandonului școlar.

Consider că participarea la programul Erasmus+ promovează ideea că fiecare proiect este o oportunitate de învăţare pentru cei implicaţi direct sau indirect – profesori, elevi, conducerea școlii, părinți, comunitatea locală. Fiecare are de învăţat şi de câştigat în acelaşi timp. Proiectele europene aduc noi cunoştinţe, noi capacităţi, schimb de idei, transfer de practici creative, acces la noi materiale didactice, exersarea şi perfecţionarea limbilor străine în contexte reale.

Material realizat de Elena Vladescu, manager proiect

erasmus

Proiect finanţat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+. Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei.